Planiranje

Razmišljajte dugoročno

Veoma je bitno da u svojoj glavi pre početka procesa imate viziju i projekciju onog što želite. Ako započnete sa renoviranjem bez konkretnog plana i pažljivog razmišljanja o budžetu, teško da ćete odmaći daleko od prve faze. Važno je da razmišljate o dugoročnim troškovima, pa će Vam se tako isplatiti da kupite već gotove materijale koji će se možda učiniti skupi na početku, ali će Vam se pokazati dobri kasnije zato što ćete uštediti na skupom procesu dodavanja boje na kraju. Najbolji primer za ovo su pripremljene i prefarbane podne obloge koje se čine skupe kada se kupe odjednom, ali predstavljaju veliku uštedu na vremenu i novcu zato što će Vas poštediti dugotrajnog procesa farbanja koje bi na kraju moglo premašiti cenu već pripremljenog materijala.

Planirajte na vreme

Kao i sa svim velikim projektima u životu, važno je dobro planiranje. Započnite sa obilaskom centara u kojima se mogu kupiti materijali za dizajn interijera kako biste imali vremena da razmislite o tome šta želite i kako biste lakše shvatili šta vam se ne sviđa. Ne morate slepo pratiti najnovije trendove, već se trebate odlučiti za varijante za koje mislite da bi najbolje funkcionisale u Vašem domu. Kroz ovaj proces ćete dobiti i bolju ideju o cenama i koliko ćete otprilike izdvojiti za renoviranje Vašeg prostora. Najverovatnije da na samom početku procesa nemate ni približnu ideju koliko bi mogli koštati određeni materijali koje ste planirali, tako da bi bilo dobro da proučite sve faktore koji će kasnije igrati važnu ulogu. Kada dođe trenutak početka radova morate unapred dobro da znate koliko novca želite da potrošite na uređenje svog prostora, a upravo će Vam ova prva i često zanemarena faza to omogućiti.

Napravite plan

Pre upuštanja u renoviranje i adaptaciju potrebno je dobro sagledati sve mogućnosti za dobijanje boljeg i funkcionalnijeg prostora. Koji zidovi smeju a koji ne smeju da se poruše da bi se napravio bolji raspored prostorija? Za ovaj deo posla najbolje bi bilo da se konsultujete sa arhitektom jer je jako važno da se rušenjem nekog zida ne poremeti statika celog objekta. Ukoliko Vaš objekat nije toplotno izolovan možete da planirate ugradnju toplotne izolacije. Planirajte zamenu stolarije koja ne dihtuje. Renoviranje je idealna prilika da se zamene stare elektro instalacije kao i vodovodno-kanalizacioni sistem. Podne obloge osim klasičnog parketa mogu biti i neka vrsta granitne keramike sa ugrađenim podnim grejanjem ili sve popularniji bambusov parket koji je izuzetno postojan i ne lakira se. Ukoliko ne postoji poseban razlog za izvođenje gipsanih radova možete uraditi nekoliko estetskih detalja od gipsa kao što je spušteni plafon, polica ili obloga zida sa dekorativnim svetlima. Dobro razmislite o izboru boja za svaku prostoriju zato što svaka boja zrači i ima veliki uticaj na raspoloženje i psihu. Planirajte mesta za ugradne plakare koji su veoma praktični. Izbor odgovarajućeg nameštaja je svakako jedna od stvari koje je potrebno planirati pre početka celog posla.

Preuređenje

Pregradni zidovi

Za razliku od klasične gradnje gde se kao građevinski elementi koriste čvrsti materijali (cigla, giter blok i sl.) pri renoviranju se za gradnju pregradnih zidova najčešće koriste gips-karton ploče. U odnosu na klasičnu gradnju ovakav način rada omogućava veliku uštedu u vremenu i novcu. Pregradni zid izgrađen gips-karton pločama idealan je da se u međuprostor između dve gips-karton ploče lako postavi elektro i vodovodna instalacija kao i mineralna ili kamena vuna koja se najčešće koristi kao toplotna i zvučna izolacija. Izgradnja ovakvog pregradnog zida se obavlja tako što se odgovarajućametalna potkonstrukcija pričvrsti (šrafovima) za postojeće zidove, pod i plafon, nakon čega se postavlja potrebna instalacija i izolacija. Potom se na metalnu potkonstrukciju postavljaju gipsane ploče i pričvršćuju šrafovima. Na spojevima gipsanih ploča kao i na spojevima gipsanih ploča i postojećih zidova postavlja se bandaž traka kako bi se sprečilo pojavljivanje pukotina. Ovako pripremljen zid je spreman za završnu obradu – gletovanja, farbanje, lepljenje tapeta i keramike.

Spušteni plafoni

Najveća prednost korišćenja gips-karton ploča prilikom renoviranja i adaptacije vidljiva je kod izgradnje spuštenih plafona. Postavljanje spuštenog plafona vrši se tako što se na unapred postavljenu metalnu potkonstrukciju šrafljenjem pričvršćuju gips-karton ploče. Mogu se praviti – ravni plafoni sa dve ili više kaskada različitih veličina, kaskade mogu biti zakrivljene (krug, elipsa ili bilo koji drugi oblik), talasasti spušteni plafoni, lukovi, kupole i svodovi. Mogućnosti su skoro neograničene…U spušteni plafon mogu se bez problema postaviti standardni sistemi za rasvetu, provetravanje i klimatizaciju. U kombinaciji sa adekvatnom rasvetom (skrivenim svetlom, led trakama, zvezdanim nebom, plafonjerama i sl.) spušteni plafon može biti presudan faktor u podizanju estetike. Zbog velikog broja mogućnosti skoro svaku vašu jedinstvenu ideju moguće je sprovesti u delo. Ugradnjom spuštenih plafona korišćenjem gips-karton ploča, materijala za zvučnu i toplotnu izolaciju i pravljenjem parne brane postižemo uštedu u vremenu i novcu.  Adaptacija potkrovlja ili tavanskog dela (ukoliko je visina zadovoljavajuća) predstavlja najbolju mogućnost dobijanja novog prostora za stanovanje. S obzirom na način gradnje, spuštene plafone možemo odmah po montaži gletovati, farbati ili dekorisati.

Podne i zidne obloge

Pločice od granitne keramike imaju veliki broj prednosti koji ih čini najprikladnijim gradjevinskim materijalom za domaćinstva, poslovne i uslužne objekte. Kamen je čvrst i izdržljiv što ga čini idealnim za objekte koji su izloženi eksrtemnim temperaturama, pritisku i čestom gaženju. Keramičke, mermerne, granitne i kamene ploče su trajne, jednostavne za održavanje i gotovo neuništive podne obloge. Bez ozira na godišnje doba kameni pod je hladan pa se preporučuje ugradnja podnog grejanja koje može biti električno. Grejni kablovi i mreže se postavljaju ispod kamenog, mermernog,granitnog ili nekog drugog poda i osiguravaju ugodnu sobnu temperaturu. Podno grejanje postaje sve prihvatljivije u domaćinstvima zbog rasta cene energenata i komotnosti koju ne pruža ni jedan drugi način grejanja. Ove pločice ne traže posebno održavanje zahvaljujući svojoj neabrazivnoj prirodi i kvalitetnoj uglačanosti. Izuzetno su otporne na mrlje i prljavštinu što ih čini idealnim za popločavanje kupatila, kuhinjskih zidova i podova, terasa, hodnika, trpezarije, dnevnog boravka pa čak i spavaćih soba a klizavost površine je neznatna.

Želite moderan stan?

Bez haosa u hodniku

Kada je prostor ograničen, vrlo lako se stvara nered u hodniku i to je velika greška koju pravi dosta ljudi. Vaš hodnik treba izgledati primamljivo i prijatno zato što je to prva prostorija koju će Vaši gosti ugledati kada uđu u stan. Bitno je da se vidi neki “znak života”, ali to ne znači da hodnik treba da bud pretrpan cipelama i kaputima niti da Vaši gosti to trebaju da gledaju.

Ako je Vaš ulazni prostor prazan i nezanimljiv, samo jedan efektan dodatak može napraviti veliku razliku. Za hodnik je odlična ideja neka slika ili ogledalo koje će odmah ostaviti lep utisak dok ulazite, a možete se odlučiti za nešto minijaturno ili predimenzionisano…to će sigurno privući pažnju.

Zanimljiva dnevna soba

Ako postoji jedna greška koja će svaku dnevnu sobu učiniti dosadnom to je pogrešno izabran tepih . Oni se ponekad biraju kao dobra površina za dečiju igru tako da se zbog toga često žrtvuje stil. Kada dekorišete prostor, nemate potrebe da žrtvujete stil zbog bilo čega i ono što je najvažnije jeste da iz prostora izbacite stvari koje se mogu videti u svakom stanu. Stvarate svoj jedinstven ambijent u dnevnoj sobi, a da ambijent bude provereno efektan i estetski drugačiji iskombinujte komade nameštaja iz različitih stilskih pravaca kao što su ovaj “starinski” stočić za kafu i jednostavne stolice minimalističkog dizajna. Ako imate previše komada nameštaja sličnog oblika i boja soba deluje formalno i dosadno, a miks različitih elemenata ima upravo suprotan i mnogo zanimljiviiji efekt.

Promene u trpezariji

Odbacite uniformisane stolice / Dodajte efektno osvetljenje

Trpezarije obično imaju veoma predvidljivu strukturu (stolice koje se slažu i jednostavan sto), ali ova prostorija idealno je mesto da se poigrate sa dizajnerskim elementima i napravite nešto drugačije. Tako možete odabrati stolice različitih oblika i boja koje se neće slagati jedne sa drugima, a još bolji efekt ćete dobiti izborom neuobičajenog osvetljenja, na primer elegantnom lampom industrijskog stila. Prilikom izbora stolica preporučije se da njihova boja ipak bude sličnih tonova.

Kako birati boje?

Boje bude naša osećanja...

Boje koje bude osećaj udobnosti
Tamne, ali ne i jarke nijanse plave i pastelne ljubičaste boje su one koje stvaraju osećaj udobnosti. Međutim, tamnije tonove tih boja ne bi trebalo koristiti u malim prostorijama jer će izazvati klaustrofobiju. Osećaj udobnosti izazivaju i tamnije nijanse zelene boje, nijanse zemljanih tonova i tamnije ružičaste boje mesa koje asociraju na udobnost jer nas podsećaju na ljudski kontakt i prirodu.

Boje koje  osvežavaju okruženje 
Čiste zelene boje vrlo su osvežavajuće i često se koriste u kupatilima, mada nisu loš izbor i za dnevne boravke. Uvek je bolje odabrati svetlije nijanse jer se korišćenjem tamnih postiže sasvim drugačiji efekat. Jarkonarandžasta boja takođe deluje osvežavajuće, baš kao i žuta boja limuna, ali sve svetlije od nje delovaće smirujuće.

Izbor boja za kuhinju

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u Vašem domu u kojoj provodite većinu svog vremena gde pripremate svoja omiljena jela za Vas i Vaše ukućane, prijatelje, pa je logično da želite da se u njoj osećate prijatno. Krečenje zidova u kuhinji je jedan od najbržih i najlakših načina da redekorišete svoju kuhinju. Biranje pravih nijansi boja može biti dugotrajan i naporan proces, pogotovo jer je danas dostupano toliko različitih boja na tržištu. Ako imate poteškoća da izaberete savršenu nijansu boje za Vašu kuhinju, predlažemo Vam da igrate na sigurno, tj. da birate boje koje preporučuju dizajneri…belaboja slonove kostižutacrvenazelenaplava i siva se danas smatraju najpopularnijim bojama za kuhinje.
 

Izbor boja za dečiju sobu

Biranje boja za zidove u dečijoj sobi može biti pravi izazov, deca su kao i mi odrasli osetljiva na boje i one i te kako utiču na njih. Pokušaćemo da Vam pomognemo da izaberete boju koja će se dopadati i Vama i Vašim najmlađima…
Jako je bitno da dozvolite vašem detetu da učestvuje u odabiru boje. Problem najčešće nastaje kada deca biraju jarke i vesele boje, drečavo roze ili neon zeleno na primer…što se u većini slučajeva roditeljima uopšte ne dopada, a i nisu najparktičnije za dečije sobe. U dečijim sobama je bitno  kreirati umirujuću i opuštajuću atmosferu, oni tu spavaju, uče i igraju se. Kako uostatku kuće tako i u dečijim sobama boja zida ostavlja najveći utisak i najviše doprinosi atmosferi koju želite da kreirate.
U koliko ipak želite da udovoljite vašim najmilijima možete koristiti jarke boje, ali u tom slučaju ih koristite na samo jed om zidu ili okrečite samo plafon, dok ostali zidovi ostaju beli, deca će dobiti što su želela, a boja neće preovladati prostorijom. Jarke boje takođe uvek možete ubaciti kroz asesoare, jastuke, zavese i sl.

Ko radi taj i (ne) greši...

Pravljenje plana

Prvi savet koji će vam dati bilo koji stručnjak za uređenje prostora je da napravite dobar plan. Plan je jedan deo projekta, a kada na planirano stavite cenu tek onda krenite sa realizacijom. Ako dobro isplanirate čitav posao i tačno znate šta želite, onda ste već rešili polovinu potencijalnih problema. Veoma je važno otići u prostor koji nameravate da preuredite i da sve dobro pregledate, uočite moguće probleme i razmislite o mogućim komplikacijama prilikom izvođenja nekih radova. Najvažnije od svega je: ne žurite, uzmite koliko god vremena je potrebno za prvu fazu planiranja, a kada napravite plan trudite se da ga se pridržavate. 

Nerealan budžet

Pod „nerealnim” se podrazumeva budžet koji Vam neće dati dovoljno prostora za prinudnu promenu planiranih radova u slučaju nepredviđenih situacija. Neko generalno pravilo je da kada planirate budžet ukupan iznos svih planiranih troškova uvećate za još 20% od planiranog iznosa. Tako bi trebao da izgleda Vaš pravi budžet, a taj dodatni procenat posmatrajte kao “pojas za spasavanje” na koji se možete osloniti ako nešto krene onako kako ne treba, a iskreno rečeno to i nije tako redak slučaj kod ovakvih radova.

Šta "želite" a šta Vam "treba"

Na listi pitanja koja postavljate sebi pre početka preuređenja svakako bi se trebalo naći sledeće pitanje: šta želite da postignete planiranim radovima, a šta je ono što Vama stvarno treba. Želje su jedno, a mogućnosti drugo i zbog toga je važno postavljanje prioriteta. To će Vam pomoći da napravite prave izbore kako bi ste ostali u okviru planiranog budžeta. Najbolje i najjednostavnije bi bilo da sve zapišete i da se tokom radova podsećate na listu prioriteta.

Renoviranje (ni)je samo estetika

Kada razmišlja o renoviranju nekog prostora većina ljudi razmišlja samo o estetici. Lepo preuređen prostor je svakako nešto što se želi postići, podići će vrednost nekretnine u slučaju prodaje. Postavljanje novih i modernih delova nameštaja, novi kuhinjski aparati ili nova kada je nešto što se vidi ali ono što se ne vidi na prvi pogled, a o čemu treba razmišljati, su i druge isto tako važne stvari. Strukturalna šteta koja može nastati zbog starih i dotrajalih električnih ili vodovodnih instalacija može dovesti do toga da Vaša investicija ode u potpuno neželjenom smeru.

Planiranje

Preuređenje

Želite moderan stan?

Kako birati boje?

Ko radi taj i (ne) greši...

Pomažemo u "uradi sam" poslovima

Želite nešto da promenite u svom domu, kući, poslovnom prostoru…ali ne znate kako? Nemate nikakvu ideju? Na pravom ste mestu, mi Vam možemo pomoći savetom, konsultacijama, izradom idejnog rešenja ili projekta. I sami znate da svaki izlazak na teren predstavlja neki trošak, u krajnjem slučaju vreme provedeno na terenu je vreme koje trošimo da bi smo Vam pomogli. Zbog toga smo prinuđeni da izlazak na teren (Beograd i okolina) naplatimo od klijenta u minimalnom iznosu…30 €. Ako izlazak na teren bude dao rezultat i nastavimo dalju saradnju, ovaj iznos će biti uračunat u naš ukupan trošak. Pozovite nas da se dogovorimo.

front side img

Nemate ideju?

Započeli ste posao preuređenja kuće, stana ili poslovnog prostora ali…Bez obzira da li ste se u radove upustili sami ili uz angažovanje majstora na pojedinim poslovima i/ili u nekim fazama rada, uvek može da se desi da vam zatreba “pomoć prijatelja”. Izrada idejnog rešenja i projekta, dizajn i opremanje prostora ili angažovanje naših majstora na pojedinim poslovima, pojedinačni su poslovi na kojima možete da nas angažujete. Pozovite nas da se dogovorimo.

front side img

Pomoć u radu

Verovatno ste već čuli onu izreku da “majstor nikada ne laže, samo odlaže…”. Ako se i Vama desilo da je potrebna hitna intervencija u Vašem domu ili u toku posla preuređenja neki od majstora nije u mogućnosti da ispoštuje dogovor koji ste imali onda ste pred dilemom…ili ćete se sa istim majstorom dogovoriti za drugi termin kada će biti u mogućnosti ili ćete potražiti drugog majstora. Mi Vam u takvoj situaciji možemo pomoći angažovanjem naših majstora. Pozovite nas da se dogovorimo.

front side img

Majstori...

Naš posao je ono što najbolje radimo. Poznajemo proces rada i sve njegove faze. Uz dugogodišnje iskustvo u radu ostvarili smo određene poslovne kontakte u svojoj struci što nam pomaže u radu ali može pomoći i Vama. Ako ste u potrazi za određenim proizvodima, stvarima, prodavnicama, majstorima…pozovite nas i preporučićemo Vam neke od njih.

front side img

Povezujemo

Zainteresovani ste?

Saznajte više o našim uslugama. Pišite nam!

Pozovite nas!

Da zajedno stvorimo Vaše mesto iz snova

Close Menu